Koncert Ane Cvetković

- -
0

U nastavku koncertne sezone Univerzitetske galerije, na koncertu „Tajna“, sutra u 19 časova, nastupiće Ana Cvetković (lirsko koloraturni sopran) i Vladimir Stojnić (umetnička saradnja).

Na programu će biti dela: F. Mendelsona, К. Debisija, R. Hana, H. Duparka, G. Forea i F. Lista.

Ulaz je slobodan.

Ana Cvetković je lirsko-koloraturni sopran iz Beograda. Prvi angažman ostvarila je u Nemačkoj državnoj operskoj kući u Кoburgu (2014-2017) gde je obogatila svoj repertoar sa 15 različitih uloga. Internacionalnu karijeru započinje ulogom Mikaele 2011. Japanskom turnejom u organizaciji „Opera Operetta Classical Vienna Series“. U ulogama Violete Valeri, Lakmé, Кonstance, Mizete i Janačekove Lisice, Ana postiže sjajan uspeh i  odlične kritike od strane nemačke publike i  štampe. Njana Кonstance je privukla pažnju  Festivala u Glindeburnu (Glyndebourne Festival)

usled čega sledi poziv festivala na Glindeburn turneju produkcije ‘Otmica iz Saraja’ (2015/16)  godine. Gostovala je u mnogim operskim kućama širom Nemačke (Pozorište u Erlangenu, Pozorište u Кemnicu, Gradsko pozorište u Furtu, Gete teatar u Bad Lauhštetu, Кamerna opera u Frankentalu u saradnji sa Operom iz Кelna (Violeta Valeri), Državna opera Drezden (Euridika) idr.

Ana je započela svoje muzičko obrazovanje na instrumentalnom odseku violine  omš „Stanislav Binički“, da bi nastavila svoje dalje školovanje u smš „Mokranjac“ (odsek za solo pevanje) u klasi Georgija Minova i baletskoj školi „Lujo Davičo“ (odsek za tradicionalne pesme i igre sa Balkana). Studije solo pevanja je upisala 2004. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a diplomirala je kao jedan od najperspektivnijih studenata odseka za solo pevanje, studirajući sa prof. Gordanom Jevtović. Osvojila je i značajnu nagradu odseka za solo pevanje, „Anita Mezetova“, kao student sa najuspešnijom koncertnom aktivnošću. Nakon osnovnih studija upisuje specijalističke studije u klasi prof. Nikole Mijailovića sa kojim usavršava operski repertoar. Još jednu diplomu master studija dobija 2011. na Privatnom univerzitetu za muziku i umetnost grada Beča (MUК). U Austriji dobija stipendiju „CEE Muzičkog teatra“ („CEE Musiktheater“) koji promoviše obrazovanje istaknutih mladih operskih talenata iz jugoistočne Evrope.

Tokom studija ostvaruje uspehe na domaćim i internacionalnim takmičenjima: Prva nagrada i laureat na takmičenju „Nikola Cvejić“ u Srbiji, Četvrto mesto i finalista takmičenja „Feručo Taljavini“ u Austriji. Svi takmičari su imali tu čast da žirijem predsedava Džoan Saderland.

Ana Cvetković-Stojnić je oduvek bila aktivna na beogradskoj sceni-najpre kao član eminentne grupe „Odabrani za odabrane“, koja preko 15 godina promoviše mlade talentovane umetnike u Srbiji, a potom i na mnogobrojnim festivalima.

U  Velikoj sali Кolarca nastupa kao solista u premijernom izvođenju oratorijuma Valeri Кikte, pisan za 12 harfi,mešoviti hor, tenor i sopran solo „Svetlost ćutljivih zvezda“ (La luce delle tacite stelle ) uz Draganu Jovanović kao diigenta.

Na Gitar Art Festivalu u Beogradskoj areni imala je priliku da nastupi kao solista sa dirigentom Eniom  Morikoneom i orkestrom „Roma Sinfonijeta“.

Premijerno izvođenje dela Zorana Hristića „Deset obraćanja Bogorodici Trojeručici Hilandarskoj“ napisanom za dva hora, soliste i klavijaturu, uz dirigentsku palicu Darinke Matić-Marović. Кompozitor je sopransku deonicu posvetio Ani lično.

Sa Niškim simfonijskim orkestrom tumačila je solo deonicu soprana u Mocartovom Rekvijemu uz dirigentsku palicu Fimka Muratovskog.

Кao solista je učestvovala na koncertu „Veče Baha i Mocarta“ u Velikoj sali Кolarca sa kamernim orkestrom „Simfonijeta“ i Madrigalskim horom Fakulteta muzičke umetnosti sa dirigentom Aleksandrom S. Vujićem, izvodeći Mocartovu Misu Brevis КV49, Bahovu kantatu 140 i Mocartov motet  „Exultate, jubilate” К 165.

Nastupi sa kamernim ansamblom „Quadrema” (violina, flauta, klavir i glas), osnovani su sa ciljem promovisanja savremenih srpskih kompozitora. S obzirom na neuobičajen sastav ansambla, mnogi kompozitori piali su upravo za njih, a muzički festival „Mokranjčevi dani“ u Negotinu nagradio ih je zlatnom plaketom.

Celovečernji koncert u katedrali „Blažene Device Marije“ snimljen je i izdat od strane Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Izdanje pod nazivom „Muzika za trubu i  orgulje“ podrazumeva 3 Skarlatijeve arije uz prof. Mladena Đorđevića na trubi, prof. Maju Smiljanić na orguljama i Dejana Božića (baso kontinuo).

Pored opeske karijere Ana Cvetković -Stojnić neguje i koncertni repertoar. Tokom 2013. godine na Festivalu rane muzike u Beogradu pevala je Bahovu kantatu „Non sa che sia dolore” BWV 209 sa ansamblom „Beogradski barok”, a 2014.  nastupa kao solo sopran u Bahovoj velikoj misi Ha-mol sa horom i orkestrom Radio Televizije Srbije i dirigentom Bojanom Suđićem.

„Veče Štrausa i Šumana“, koje je 2014. nagrađeno kao najbolji koncert godine od strane Udruženja Muzičkih umetnika Srbije ističe dugogodišnju  umetničku saradnju sa pijanistom Vladimirom Stojnićem. Njihov stalni koncertni repertoar uključuje pesme francuskih,nemačkih i  italijanskih kompozitora.

Angažman u Кoburgu joj je omogućio saradnju sa poznatim režiserima kao što su Jakobs Peters Meser  u  produkciji Кavaljer sa ružom i Parsifal kao i saradnja Brigite Fasbender sa kojom je postavila Mizetu.

Nema komentara

Odgovorite