Koncert Anđele Bratić i Dragana Jovanovića

- -
0

Sutra od 20 časova, u Galeriji Narodnog muzeja, Muzički centar Kragujevac organizuje koncert flautistkinje Anđele Bratić, u klavirskoj pratnji Dragana Jovanovića.

Na programu će se naći dela sledećih kompozitora: Muke, Ruter, Ravel, Bazini.

Ulaz je slobodan.

ANĐELA BRATIĆ – Flautistkinja
Anđela Bratić dobitnica nagrade časopisa “Muzika klasika” za najboljeg ženskog izvođača za 2014. godinu, diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Magistarske studije (Konzertexamen) završava na Univerzitetu “Johannes Gutenberg” (Hochschule für Musik) u Mainzu u klasi profesora Dejana Gavrića i stiče zvanje koncertnog soliste.

Usavršavala se na majstorskim kursevima kod eminentnih flautista i pedagoga Irene Grafenauer, Janoša Balinta, Josi Arheajma, Dejana Gavrića, a 2009. godine finansirana od strane Austrijskog ministarstva za nauku i kulturu boravila je na stručnom usavršavanju u Beču kod prof. Dieter Flurija, soliste Bečke filharmonije.

Dobitnik je više Republičkih i međunarodnih nagrada od kojih se izdvajaju I nagrada na Internacionalnom festivalu u Fivicanu (Italija), ,,Music world’’ u kategoriji solo flauta i I nagrada na istom takmičenju u kategoriji instrumentalna dua 2003. godine.

Kao solista nastupala je sa Simfonijskim orkestrom Ho Chi Minh City-ja (Vijetnam), Simfonijskim orkestrom RTS-a, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Niškim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom “Virtuozi di Praga”, Kamernim orkestrom “Simfonieta di Udine”, Simfonijskim orkestrom Simfonieta Vidin, Kamernim orkestrom „Imperio“, Kamernim orkestrom „Nova muzika“, Kamernim orkestrom FU u Nišu, , Akademskim orkestrom SKC-a Univerziteta u Nišu, Simfonijskim orkestrom Sinfonieta Sofia, Banjalučkom filharmonijom, pod vođstvom uglednih dirigenata. Učestvovala je na značajnim festivalima u zemlji- Gitar Art, NIMUS, Mokranjčevi dani, Tisin Cvet, Constantinus, kao i Barski ljetopis, Dani muzike, Espressivo, Međunarodni festival kamerne muzike u Crnoj Gori, Spectrum u Sloveniji i Sarajevska zima u Bosni i Hercegovini.

Koncerte je održala u Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Švedskoj, Austriji, Španiji, Rumuniji, Francuskoj, Sloveniji, Makedoniji, Českoj, Vijetnamu, Rusiji, Madjarskoj, USA, Juznoj Koreji. Održala je Master seminare je u Srbiji, Crnoj Gori, Grckoj, Rumuniji i Južnoj Koreji.
Kao članica “Mozarteum“ orkestra iz Salzburga, ostvarila je veoma uspešnu turneju u gradovima Nemačke i Austrije, 2010. godine. Kao članica Festivalskog „Štraus orkestra“ svirala je na turnejama u Španiji i Portugaliji i nastupila u dvoranama kao što su „Palau de la Musica“, Gran Theater Liceu“, „Auditorio de Bacelona“, „ Auditorio de Madrid“ i drugm.
2011.godine sa velikim uspehom, izvela je premijerno kompozicije srpskih kompozitora na 39. svetskoj konvenciji flautista u Americi, Šarlot, Severna Karolina.

  1. godine održala je resital u Milenijum Sali, čuvenog „Kenedi centra“ u Vašingtonu.

Snimala je za potrebe RTS, RTCG, radio Beograda, niških TV stanica, Švedskog državnog radija, TVCG i Nemacke tv stanice SAT1.

Član je duvačkog kvinteta „Niški solisti“, kvarteta „Kamerna banda“ i tria „ Masala“.

Redovni je profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, na predmetu Flauta.

2016.godine Fakultet umetnosti u Nišu objavio je njen prvi samostalni Cd, sa virtuoznim kompozicijama za flautu i klavir pod nazivom Fantasy.

DRAGAN JOVANOVIĆ – pijanista, rođen je 1981. godine u Nišu. Studije klavira završio je na Fakultetu umetnosti u Nišu  u klasi prof. Dragoslava Aćimovića a magistarske studije u klasi prof. Zorana Jančića.

Od samog početka svog školovanja pokazivao je veliko interesovanje i pijanistički talenat, učestvovao i osvojio više značajnih nagrada na Međunarodnim, Saveznim i Regionalnim takmičenjima.

U  vreme studija započinje saradnju sa  Niškim simfonijskim orkestrom i Niškim akademskim horom, postaje član kamernog sastava „Trio Gracioso“(dva glasa i klavir) sa kojim i danas nastupa, a od 2009-2014. god. bio je član klavirskog tria „Constantinus“ sa kojima je nastupao na festivalima i koncertima širom Srbije i u inostranstvu.

Pored uspešne umetničke delatnosti Dragan Jovanović ima i zapaženu pedagošku delatnost i dobitnik je brojnih diploma za ostvarene pedagoške rezultate na Međunarodnim takmičenjima studenata komplementarnog klavira.

Od oktobra 2007. godine, Dragan Jovanović je angažovan na Fakultetu umetnosti u Nišu, iz predmeta Klavir-uporedni predmet a trenutno  je šef katedre za uporedni klavir, u zvanju vanredni profesor na istom predmetu.

Nema komentara

Odgovorite