Kinoteka utorkom: „Fantom slobode“

- -
0

Septembarska revija filmova Luisa Bunjuela, u okviru Kinoteke utorkom u Domu omladine, nastavlja se sutra od 21 sat, projekcijom remek-dela nadrealizma – „Fantom slobode.

Ovo je jedan od Bunjuelovih „najepizodičnijih“ filmova, više nalik na ređanje scena iz nečijeg sna, nego na film klasične strukture. Fragmenti narativa, naizgled nepovezani, smenjuju se jedan za drugim, ostavljajući gledaoca sa sopstvenim utiscima koje stvaraju.

Priče se smenjuju: neprijatni čovek sa igrališta detetu daje fotografije – ono što je na njima potpuno je neočekivano. Medicinska sestra provodi noć u motelu gde upoznaje veoma čudne monahe. Snajperista neočekivano biva slavljen kao heroj nakon što puca na prolaznike sa vrha novog, blistavog nebodera. Uplakani roditelji traže od policije da pronađu njihovu nestalu devojčicu iako je ona sve vreme pored njih, tvrdeći da je zapravo tu. U najpoznatijoj sceni grupa formalno obučenih ljudi sedi oko stola za ručavanje na WC šoljama…

U ovom, na momente genijalnom, na momente potpuno bizarnom ostvarenju, Bunjuel napada potpuno iskrivljenu društvenu percepciju religije i slobode, poigravajući se sa tematikom politike, religije i seksa.

Nema komentara

Odgovorite