Joaкim Vujić za Dan Кnjaževsкo-srpsкog teatra

- -
0

Na Dan Кnjaževsko-srpskog teatra, 15. februara u 20 časova, premijerno će biti izvedena predstava „NEGRI ili Ljubov ko sočelovekom svojim“  po tekstu Joakima Vujića. Praizvedba ovog Joakimovog komada poverena je Anđelki Nikolić. U predstavi igraju Nikola Milojević, Ivan Vidosavljević, Petar Lukić, Nenad Vulević, Zdravko Maletić, Čedomir Štajn, Isidora Rajković i Dušan Stanikić.

U foajeu Teatra sa početkom u 19.30 časova biće otvorena izložbena postavka kostimografa našeg Teatra Jelene Janjatović  „Кostim od skice do scene“.

Iste večeri, nakon završetka predstave, svečano će biti uručene nagrade koje Кnjaževsko-srpski teatar tradicionalno dodeljuje. Ovogodišnji dobitnik  Statuete Joakim Vujić  je Geroslav Zarić, scenograf iz Beograda, Prstena sa likom Joakima Vujića Miodrag Pejković, glumac. Dobitnici godišnjih nagrada su reditelj i glumački ansambl predstave „Četiri brata“.

Ovaj komad,napisan 1821. godine, izvodi se prvi put. Možda su Joakimovim saljudima teme kolonijalizma, imperijalizma i ropstva bile daleke i apstraktne; sam termin negri autor objašnjava čitaocima, kao da ga, zapravo, uvodi u srpski jezik. Danas je, međutim, jasno da kompleksni odnosi Istoka i Zapada (eufemizam za dugu istoriju tlačenja, licemerja i straha) itekako utiču na život svakog stanovnika planete. Mada kažu da je ropstvo iskorenjena pojava, još uvek viđamo odnose zasnovane na eksploataciji i represiji, ili čak aktivno učestvujemo u njima: u svojoj državi, na radnim mestima (u pozorištima kao i u fabrikama), najzad u porodicama, osnovnim ćelijama patrijarhalnog društva.

„Čelovečnost“ engleskog lorda, koji nastupa humano u pojedinačnom slučaju, a prenebregava činjenicu da je sam glavni stožer i profiter nehumanog sistema, predstavlja dramski zanimljiv paradoks koji ovaj lik dovodi u vezu sa fundamentalnim licemerjem našeg doba. Nije licemerna samo korporacija koje se zaklanja iza društveno odgovornog poslovanja, nego sam licemerna i ja, kad se za trenutak osetim bolje jer sam odnela staru odeću u Svratište za decu. „ZADRŽITE SVOJ SITNIŠ – JA ŽELIM PROMENU“, lepo piše na grafitu na Domu omladine u Кragujevcu.

Nema komentara

Odgovorite