Jevrejska istorija Kragujevca

- -
0

jevreji u kragujevcu 2Proteklih dana u našem gradu radilo se na prikupljanju materijala za snimanje filma pod nazivom “Jevrejska istorija Kragujevca”, a u organizaciji tog dešavanja našli su se i članovi Društva za očuvanje sećanja na Holokaust za grad Kragujevac. Oni su sa nama podelili utiske o ovom projektu, kao i rezultate istraživanja o života Jevreja u Kragujevcu na kraju IX  i  u XX veku.

Jevrejski istorijski institut CENTROPA  je u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku Međunarodne radne grupe za saradnju u obrazovanju, sećanju i istraživanju Holokausta i Ambasade SAD organizovao krajem novembra 2012. godine seminar za nastavnike,, Upotreba novih tehnologija i istorija Jevreja na Balkanu’’. Polaznici seminara su bili nastavnici koji su prošli obuku u Yad Vashemu o metodama i načinu rada sa učenicima o Holokaustu. Seminar je dao pregršt ideja o mogućnostima snimanja filmova o istoriji Jevreja na Balkanu, pa je tako došlo i do osmišljavanja projektne nastave o istraživanju života Jevreja u Kragujevcu tokom XIX i XX veka.

jevreji u kragujevcu 1U realizaciju projekta je uključeno šest učenika  koji su ujedno i  članovi  školske sekcije koja izučava Holokaust, a njihov mentor je Marsela Eschenasi Milutinović, pedagog.

Učesnici projekta obavili su intervjue sa jevrejskim porodicama, razgledali fotografije i dokumente iz perioda pre i posle II Svetskog rata, slušali su o životima Jevreja pre i posle Holokausta i prikupljali materijal za petnaestominutni video zapis.

Takođe, oni su se susreli sa istoričarom i kustosom  Spomen muzeja “21. oktobar”, Stanišom Brkićem, sa kojim su razgovarali o poznatim jevrejskim porodicama: Šnerson, Baron, Eli, Bošković, Judić, Levi, Pinto, Medina, Konfino, Pinhas, Demajorović, Braun, Alkalaj, Vajs. Muzej poseduje zavidnu zbirku očuvanih fotografija I dokumenata jevrejskih kragujevačkih porodica, među kojima su odabrane i fotografije i dokumenta za film.

jevreji u kragujevcuDeo projekta je i obilazak Spomenika streljanim Srbima I Jevrejima u naselju Bagremar, koji je podignut 1991. godine. Na tom mestu je streljano 78 Srba i 37 Jevreja. Iza spomenika, na travnatom delu utisnute su dve velike ploče, jedna sa krstom, a druga sa Davidovom zvezdom i  natpisom na hebrejskom jeziku.

Učesnici ovog dvodnevnog istraživanja posebno su želeli da se zahvale kustosu Muzeja ,,21 oktobar” Staniši Brkiću, Branislavi Bebi Simović, Danijeli i Oliveri Hollander i  Nemanji Petroviću, predstavniku Društva za očuvanje sećanja na Holokaust za grad Kragujevac, bez kojih njihov boravak u Kragujevcu i istraživački poduhvat ne bi bio ovako  uspešan. Oni ističu da su dočekani otvorenog srca, sa velikom gostoljubivošću,  predusretljivošću i željom da im se  pomogne  njihovoj maloj  istraživačkoj misiji.

 

Nema komentara

Odgovorite