Izložba XIX Salona antiratne karikature otvorena u Bidgošću

- -
0

Prenoseći poruke mira koje upućuju karikaturisti iz celog sveta okupljeni oko kragujevačke antiratne manifestacije, izložba XIX Salona antiratne karikature do 14. aprila je otvorena u Univerzitetskoj biblioteci “Kazimierza Vielkiego” u Bidgošću.

U poljskom pobratimskom gradu Salon gostuje treći put, a izložbu XIX Salona antiratne karikature otvorio je Miroslav Kozlovič, zamenik gradonačelnika Bidgošća.

XIX Salon antiratne karikature karakterističan je po velikom broju prispelih radova – 414 autora iz 61 države dostavilo je 986 radova što jasno govori o snazi misije koju Salon promoviše.

Laureat XIX Salona antiratne karikature je Izabela Kovalski, umetnica iz Poljske, dok je međunarodni žiri zlatnu plaketu dodelio Olegu Dergačovu iz Kanade, srebrnu Huseinu Čakmaku iz Turske, a bronzanu plaketu domaćem autoru Slobodanu Obradoviću.

Posebnu vrednost Salona čine nagrade koje dodeljuju gradovi pobratimi.

Kragujevački Međunarodni salon antiratne karikature je bijenalnog karaktera i održava se od 1981. godine a prvi partner pre 17 godina postao je Ingolštat iz Nemačke, nakon toga novčanim nagradama Salon su podržali gradovi Bielsko-Biala iz Poljske, Siren iz Francuske, Karara iz Italije. Jednu od glavnih nagrada tradicionalno dodeljuje gradonačelnik Bidgošća.

Inače, do danas Salon je posetio 40 gradova u 19 zemalja sveta. Izložba Salona bila je predstavljena u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku, u izložbenim prostorijama zgrade “Šarmanj“ Evropske komisije u Briselu, u Poltavi, Berlinu, Drezdenu, Bielsko-Biala, Osvijenćimu, Opoli, Bidgošču, Limasolu, Meksiko Sitiju, Temišvaru, Piteštiju, Parizu, Sirenu, Kasinu, Karari i Nju Hejvenu.

Nema komentara

Odgovorite