Izložba „Trpezno posuđe u svakodnevnom životu i obrednoj praksi“

- -
0

Sutra od 19 časova, u Galeriji Narodnog muzeja Kragujevac otvara se izložba „Trpezno posuđe u svakodnevnom životu i obrednoj praksi“, Odeljenja za etnologiju, autorke Nataše Nikolić, muzejskog savetnika. Izložbu će otvoriti dr Miloš Matić, muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu.

Dugotrajna proizvodnja i istančana veština, velika raznovrsnost proizvoda, široka primena i značaj koji su predmeti od keramike imali u svakodnevnom i sakralnom životu, čini ih veoma bitnim delom kulturnog nasleđa. U okviru Zbirke pokućstva ovo kulturno nasleđe baštini se u Narodnom muzeju Kragujevac. Posuđe od keramike, izrađeno je od najzastupljenijeg materijala u prirodi (gline), u funkciji je ishrane i namenjeno čuvanju, serviranju i konzumiranju hrane i tečnosti. Na izložbi je prikazan istorijat lončarskog zanata, posuđe u godišnjim i životnim običajima, svakodnevnom životu i majstori lončarskog zanata sa proizvodima najveće zanatske vrednosti. Na izložbi je predstavljeno 14 vrsta posuda, a digitalno svi predmeti od keramike koji se čuvaju u Muzeju (340).

Zbirka predmeta od keramike formirana je poklonima i otkupima. Prvi upisani predmet je čutura /pljoska, nabavljena 1957. godine. Keramički predemti korišćeni su u gradskoj i seoskoj sredini tokom 19. veka, kao i u prvoj polovini 20 veka, naročito u seoskim domaćinstvima. Od polovine 20. veka upotreba keramike svodisena sakralnu upotrebu, a posuđe sezamenjuje predmetima od porculana, emajla i stakla. Keramički predmeti zadržavaju se u onim životnim segmentima koji se drže tradicije.Iako među najstarijim zanatima u svetu, lončarski zanat je nestao u Kragujevcu krajem 20.veka.Gašenjem tradicionalnih radionica pirotskih grnčara, koji su izrađivali posude na nožnom grnčarskom kolu, prestao je da postoji i čitav jedan svet sudova i posuđa koji je oslikavao način života i potrebe stanovništva.

Izložba će biti otvorena do 20. decembra.

Nema komentara

Odgovorite