Izložba “Simulacije*detalji” u SKC-u

- -
0

milica crnobrnja 1Izložba pod nazivom “Simulacije*detalji” autorke Milice Crnobrnja Vukadinović biće otvorena sutra u 20 sati u galeriji SKC-a.
Uputstvo za čitanje Miličinih radova:

Dokle će ovi avioni da lete po galerijama?
Miličini avioni stalno lete, tu nema odmora leteće dok svi ne shvate da energija koju avioni nose, nosi i samu Milicu.
Zašto onda princeze?
Milica nije nikada skroz odrasla i ne želi. Njena princeza čežnjivo pokušava da poleti, i ona bi kod tih aviona. Ali, princeze ne lete, one to samo žele, prave se važne!
Milice, a onaj kavez, ptičice, šta je sa njima? Gde su ona deca koja su pokušavala da dohvate kavez?
Kavez sa ptičicama je ostao u jednoj galeriji, kao uspomena na odrastanje, na pomeranje granica, na moć i nemoć nad životom i nemogućnost održavanja večnog.
A svi ovi neobični materijali, ogledala, pliš, pa fotografija, crteži, svega tu ima..?
Milicu ne drži mesto, Milica je uporna, održava dinamiku, u stvari, igra se sve vreme, a gledalac valjda može malo da se prepusti njenom vođenju i izvođenju. Opušteno…
Zašto sve izgleda po malo kruto, vojnički, sve je definisano, a opet prizori su tako nestvarni i intimni?
Milica nas zavodi sve vreme, poigrava se sa nama, otkriva nam nove vidike, nova čitanja, nove rakurse… Obostrani eskapizam, terapija za sve.
Ali, nekako mi opet nije jasno – princeza, avioni?
Ma, besmisleno je sad pričati o antipodu, muškom, ženskom, o rodnosti, o podeli na dve energije, one fine iscizelirane ženske i one jake, moćne, muške. Kod Milice, sve je to na jednom mestu, u njoj, pa u galeriji, prostoru, možda i kod Vas, potražite, nije težak rebus…

Biografija:

Milica Crnobrnja Vukadinović, rođena 9. jula 1975. u Beogradu. Diplomirala na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju u Beogradu, odsek konzervacija i restauracija štafelajne slike sa ikonopisom. Diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, u klasi profesora Čedomira Vasića. Trenutno je na doktorskim umetničkim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo.
Član je ULUS-a i ima status samostalnog umetnika. Dva puta nagrađivana nagradom ”Ljubica Cuca Sokić” za intimni mali format. Izlagala na brojnim samostalnim i grupnim izložbama i umetničkim festivalima.
Kao konzervator i restauarator radila na zaštiti fresaka u manastiru Budisavci i manastiru Gračanici, zatim na zaštiti arheološkog materijala u okviru Međunarodnog centra za konzervaciju »Diana« i restaurirala brojne slike i ikone iz privatnih zbirki i kolekcija.

Nema komentara

Odgovorite