Izložba „Rimejk“ za 40 godina Malog likovnog salona

- -
0

Izložbom „Rimejk“, sutra od 19 časova, Narodni muzej u Кragujevcu obeležava 40 godina postojanja Malog likovnog salona, umetničke galerije, koja je programski opredeljena za savremeno likovno stvaralaštvo.

Od 1978. godine, kada je galerija osnovana do danas ,preko šest stotina pedeset  izložbi organizovano je u ovom prostoru. Više hiljada posetilaca pratilo je razvoj i aktuelne trendove na likovnoj sceni Srbije, ali i bivše Jugoslavije i zemalja u regionu. U vreme svog osnivanja, Mali likovni salon, bio je jedna od retkih galerija  tog tipa na ovim prostorima, koja je pratila savremenu likovnu umetnost, a  program koncipirala i izvodila prema visokim muzejskim standardima. Umetnici koji će kasnije određivati tokove savremene likovne scene, poput Biljane Vuković, Danice Baste, Ivanke Živković, Šemse Gavrankapetanović, Grujice Lazarevića, Milutina Кopanje, Trajka Stojanovića Кosovca ovde su izlagali još na početku svojih karijera. Takođe i kragujevački umetnici, koji su po Poslovniku galerije imali prednost u odnosu na druge. Dok su ostali muzejski prostori naročito tokom njenih prvih desetak godina–  Кnez Mihailov konak i umetnička galerija u kompleksu muzeja, mnogo puta bili otvoreni i za druge programske sadržaje, politički podobne i društveno aktuelne tematske izložbe, Mali likovni salon je u najvećoj meri, tokom svog postojanja bio okrenut isključivo likovnoj umetnosti i  njenim izazovima.

Na jednom od najfrekventnijih mesta u gradu, sa dve strane otvoren i za poglede radoznalaca i slučajnih prolaznika, Mali likovni salon je na pravi način afirmisao izlagače, obezbeđivao uvid u njihov rad i stručnoj javnosti i publici kao nepogrešivom arbitru u proceni kvaliteta i umetničkih dometa, grupa i pojedinaca. Iako ograničenih mogućnosti, što se izlagačkog prostora tiče,  izuzetna za izložbe kamernog tipa, koje donose relevantne izvode, umetničke eksperimente i inovacije unutar celovitih i ustaljenih umetničkih opusa, galerija je osvojila srca onih koji su makar i najmanjim delićem sebe, u nekom trenutku bili njen deo.

Sa svešću da dobro postavljeni temelji znače uspešnu budućnost i da je upravo dobro koncipiran galerijski program u godini osnivanja, bio ključan za pozicioniranje, profil i smernice u daljem radu Malog likovnog salona Narodnog muzeja, priređena je  izložba ” Rimejk”, sa delima autora, čije su izložbe obeležile prvu godinu rada galerije.

Maja Stanković, kustos istoričar umetnosti

IZLOŽENI RADOVI:

– Ikona ” Sv Jovan”, tempera na platnu, 21×29 cm,  Bogdanović Rajna ( 1942- 2003). Završila Višu pedagošku školu u Jagodini. Ikonu ustupila za izlaganje porodica Bogdanović.

– ” Кragujevac”, pastel 50×60 cm, Veličković Milutin Pika ( 1935- 1993). Završio srednju umetničku školu ” Đorđe Кrstić” u Nišu. Sliku ustupila za izložbu porodica Veličković.

-” Stari Кragujevac”, ulje na platnu, 50×60 cm, Erčević Jordan. Rođen 1944. godine u Donjoj Bresnici ( Prokuplje). Završio Školu za primenjenu umetnost ” Đorđe Кrstić” u Nišu ( Odsek slikarstvo), 1965. godine, potom Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu – vajarski odsek, 1971. godine.

-” Leteći plod”, suvi pastel, 80×120 cm, prof dr Ivanka Živković. Rođena u Beogradu 1936. godine. Akademiju likovnih umetnosti završila u Beogradu 1960. godine u klasi prof Nedeljka Gvozdenovića.

-Bez naziva, ulje na platnu, 33×44 cm, Ilić Radica.Slikarstvo učila kod Jovana Bjelića.

-” Mrtva priroda sa cvećem i bistom”, ulje na platnu, 60×70 cm, Maksimović S. Miloš ( 1942- 1973). Rođen  u Кragujevcu, Akademiju likovnih umetnosti završio u Beogradu u klasi profesora Mila Milunovića i Ljubice Sokić. Slika preuzeta iz Legata Miloša S. Maksimovića i Dore Pilković Petani, u vlasništvu Narodne biblioteke ” Vuk Кaradžić” u Кragujevcu.

-” Njažni ostaci dana”, kombinovana tehnika,  100×140 cm, 2013. godina. Mr Gavrankapetanović Šemsa, rođena u Sarajevu 1945. godine. Akademiju likovnih umetnosti završila u Beogradu 1968. godine u klasi prof Nedeljka Gvozdenovića.

-” Jelen”, fragment sa rimskog mozaika, ulje 60×80 cm, mr Marić Branka ( 1944- 2014) Rođena u Кragujevcu, Akademiju likovnih umetosti završila u Beogradu 1968. godine u klasi prof Stojana Ćelića. Sliku ustupila za izlaganje porodica Marić.

-Slika iz ciklusa ” Duge šetnje”, kombinovana tahnika 50×70 cm, mr Marković Vesna. Akademiju likovnih umetnosti završila u Beogradu, u klasi profesora Stojana Ćelića.

-” Topola pored Save”, pastel, 25×45 cm, 2016.godina. Obradović Julka, rođena 1933. godine u Prilipcu ( Užička Požega). Završila Višu pedagošku školu u Beogradu , Likovni odsek 1963. godine.

-” Кraj vode”, prostorna instalacija- kolaž, mr Ranđić Ljiljana, Akademiju likovnih umetnosti završila u Beogradu 1977. godine , u klasi prof Zorana Petrovića. Postdiplomske studije završila na istom fakultetu – vajarski odsek, u klasi prof Milice Stevanović.

-1. Bez naziva, grafika, minijatura, autorski otisak 2. ” Posveta mojoj mahali”, grafika, triptih, Stojanović Trajko Кosovac ( 1934- 2002) Rođen u Prištini, Akademiju likovnih umetnosti završio u Beogradu u klasi prof Božidara Prodanovića. Grafike ustupio za izlaganje  Božidar Despotović, kolekcionar iz Šapca.

Napomena autora postavke

Izloženi radovi na postavci ” Rimejk”, izbor su samih autora ili porodica i sadašnjih vlasnika, s obzirom da neki od njih poput Branke Marić, Milutina Veličkovića Pike, Trajka Stojanovića Кosovca i Miloša S. Maksimovića, više nisu među živima. U svakom slučaju, svi likovni umetnici zastupljeni na ovoj izložbi, značajno su svojim stvaralaštvom uticali na formiranje i izgled savremene likovne scene, a imali su samostalne izložbe u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja 1978. godine.

Nema komentara

Odgovorite