Izložba Perice Donkova u Galeriji RIMA

- -
0

Sutra od 19 časova, u Galeriji RIMA, biće otvorena izložba najnovijih radova Perice Donkova, kojom se započinje ovogodišnji program u kragujevačkom prostoru.

Donkov će predstaviti seriju monumentalnih slika naslovljenu „Gluva soba“ koja predstavlja nastavak njegovog ciklusa „Soba sa pogledom“.

Izvedene na gruboj sargiji, nezategnutoj na blind-ramovima već sirovo prikucanoj za zidove, ove apstrakte slike su istovremeno polja umetnikove lične ekspresije i membrane koje obavijaju prostor posmatrača. Između slike i instalacije, Donkovljevi radovi menjaju karakter čitavom prostoru, animirajući i transformišući ambijent u službi doživljaja. Široka plošna monohromatska polja, olovnih tonova i naglašeno horizontalnog ritma, izraz su umetnikovog promišljanja i osećanja egzistencije u savremenom svetu. Postajući deo telesnosti ambijenta u kome posmatrač stoji, a ne samo samodovoljni artefakti na zidovima, ovi radovi pozivaju posetioce izložbe da i sami preispitaju sopstvenu egzistencijalnu napetost u širem duhovom i telesnom prostoru u kome živi.

Izložba će trajati do 6. maja.

Nema komentara

Odgovorite