Izložba „Nedeljko Gvozdenović u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti“

- -
0

Spomen-park Кragujevački oktobar organizuje izložbu slika „Nedeljko Gvozdenović u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti“, sutra od 20 časova, u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana“. Izložbu će otvoriti akademik Dušan Otašević, upravnik Galerije SANU.

Izložba predstavlja retrospektivni pogled na stvaralaštvo jednog od najznačajnijih umetnika 20. veka sa prostora bivše Jugoslavije i jednog od utemeljivača Galerije SANU, a kojom je obeleženo pola veka rada ove Galerije 2018.g. Кragujevačka publika imaće priliku da vidi Gvozdenovićeva najreprezentativnija dela iz predratnog perioda (1929-1945), ali i najznačajnijeg posleratnog, asocijativnog i poluapstraktnog stvaralaštva (1950-1986). Gvozdenovićev opus se po svojim karakteristikama svrstava u intimističko slikarstvo u kome figuriraju motivi poput predela, mrtve prirode, enterijera, portreta.

Nedeljko Gvozdenović (1902-1988), rođen je 24. marta 1902.g. u Mostaru. Nakon završene srednje škole 1922.g. odlazi u Minhen gde studira slikarstvo u školi Hansa Hofmana. Predavao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu od 1940. do 1972.g. Između dva rata bio je član grupe Dvanaestorice, a posle 2. svetskog rata i grupi Šestorica. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1963, a za redovnog 1970.g. Dobitnik je brojnih nagrada. Svoja dela po prvi put predstavio je na Drugoj jesenjoj izložbi beogradskih umetnika u Umetničkom paviljonu na Кalemegdanu 1929.g. Izlagao je na četrnaest samostalnih i preko sto grupnih izložbi širom sveta.

Akademik Dušan Otašević diplomirao je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Ljubice Cuce Sokić, 1966. godine. Izabran je za dopisnog člana SANU 2003, a za redovnog 2009.g. Član je Odbora SANU za saradnju sa našim naučnicima i umetnicima u inostranstvu. Pored slikarstva, stvara i u oblasti primenjenih umetnosti. Na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu predstavljao je svoje slike, instalacije, crteže, objekte, grafike i kolaže. Održao je oko trideset samostalnih izložbi, a dobitnik je i mnoštva značajnih nagrada i priznanja.

Izložba će kragujevačkoj publici biti dostupna do 26. novembra.

Nema komentara

Odgovorite