Izložba grafika i skulptura Milana Blanuše

- -
0

Sutra od 19 časova, u Galeriji „Rima“, biće otvorena izložba grafika i skulptura Milana Blanuše.

Okosnicu izložbe čini grupa najnovijih grafika u čijem se središtu nalaze Blanušine prepoznatljive figure muškaraca u poslovnim odelima kojima umetnik dijagnostikuje nestajanje identiteta kod čoveka današnjice i skreće pažnju na dehumanizaciju savremenog društva. Inspiraciju za čovekolike klonove političko-menadžerskog profila umetnik pronalazi u savremenom korporacijskom modelu življenja kojim čovek biva ispražnjen od sopstvene individualnosti, postajući samo kalup za proizvodnju i razmenu interesa, moći i profita. Iako vizuelno polazište za svoje figure nalazi u dnevnoj štampi,  Blanušini ljudi u odelima „nisu ličnosti dnevno-političkog mizanscena, već su metafore infekcije koja nastupa u uslovima političke, obrazovne, kulturne, etičke, estetske i svake druge duhovne nehigijene“, navodi se u katalogu izložbe koji potpisuje istoričarka umetnosti Nevena Martinović.

Morfologija Blanušinih figura jeste prikaz stanja društvenog makroorganizma, a njegovi radovi provociraju posmatrača da preispita nepovredivost sopstvenog identitet u postojećoj društvenoj realnosti.

Izložba Milana Blanuše biće otvorena do 10. novembra.

Milan Blanuša je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1967, na Odseku za slikarstvo, u klasi profesorke Ljubice Sokić. Postdiplomske studije završio je na Državnoj visokoj školi za likovne umetnosti u Braunšvajgu (1967-1971). Specijalizovao je grafiku na Državnoj visokoj školi za  likovne umetnosti u Frankfurtu na Majni 1978. godine.

Pedagošku karijeru započeo je 1976. godine kao asistent za slikanje i crtanje na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu na kojoj je kao redovni profesor predavao do 2011. godine. Na istoj Akademiji stekao je zvanje profesora emeritusa 2012. godine. U zvanju redovnog profesora predavao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (1992-1998) i na Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju (1999-2004). Danas radi kao mentor na doktorskim studijama Akademije likovnih umetnosti u Novom Sadu.

Samostalno izlaže od 1968. godine, a do danas je priredio preko pedeset izložbi slika, crteža, grafika i skulptura, u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada iz oblasti likovnog stvaralaštva među kojima su i Nagrada Oktobarskog salona za slikarstvo (1978), Zlatna paleta ULUS-a (1992), Politikina nagrada (2000), Veliki pečat Grafičkog kolektiva (2001), Nagrada Sava Šumanović (2005), Nagrada grada Beograda (2017).

Nema komentara

Odgovorite