Izložba „Fotografije detinjstva – 16 priča“

- -
0

Sutra od 13 sati, u Kući prote Miloja Barjaktarovića (ul. Svetozara Markovića br 21), otvara se izložba „Fotografije detinjstva – 16 priča“, autora Nataše Nikolić, muzejskog savetnika etnologa.

Izložba je nastala kao rezultat terenskih istraživanja u okviru projekta „Detinjstvo i kulturno obrazac kod Srba“koje je sprovedeno na teritoriji grada i okolnih sela u periodu od 2011. do 2013. godine, kao i istraživanja romskog običaja Bibije 2008. i 2012. godine u naseljima Licika i Palilule. Na izložbi su predstavljene fotografije koje ilustruju ključne momente detinjstva, a potiču iz Zbirke stare fotografije Odeljenja za etnologiju Narodnog muzeja Kragujevac i iz porodičnih fondova, koje su skenirane ili snimljene na terenu. Namera je da se predstave autentična svedočenja koja predstavljaju isečke iz realnog života, a te informacije najviše pruža amaterska fotografija. Proučavani period odnosi se na 20 vek.

Na izložbi je predstavljeno 16 panoa koji su tematski podeljeni na: Običaje po rođenju deteta, Prvi podoj i ishranu, Povojnicu ∕ Velike babine, Šišano kumstvo, Krštenje, Hodanje i govor, Rođendan, Prvi zub, Blizanci, Božić, Uskrs, Đurđevdan, Romsku slavu Tetkicu Bibiju, Školu, Radne obaveze i Higijenu. Kratke informativne napomene date su na svakom panou. Izložbu prati katalog koji detaljnije obrađuje svaku od navedenih tema.

Izložba će biti otvorena narednih šest meseci.

Nema komentara

Odgovorite