Izložba deo obeležavanja dana Fakulteta medicinskih nauka

- -
0

U Galeriji Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu sutra će u 18 sati biti otvorena izložba grafika Ivana Miladinovića.

To je još jedan događaj kojim ovih dana fakultet obeležava 35 godina postojanja i Dan fakulteta 9. decembar.

Ivan Miladinović  je rođen 1971. godine u Leskovcu. Diplomirao je 1998. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Primenjena grafika, atelje Grafika i knjiga. Bavi se grafikom na tradicionalan način, radeći u klasičnim tehnikama ručne duboke štampe. Živi i stvara u Beogradu. Učestvovao je an više grupnih i samostalnih izložbi.

,,…Ivan Miladinović je izabrao verovatno najteži put kojim umetnik danas može poći. „Njegovo likovno kazivanje kreće se po ivici mnogih opasnosti”, ali te opasnosti „on uspeva da izbegne suverenim crtežom, visokim dometima u realizaciji i prefinjenim estetskim stavom” izrekao je Ivanov profesor Bogdan Kršić. Poput naučnika predan izučavanju mogućnosti tehnika bakropisa, bakroreza, suve igle i mecotinte, Ivan Miladinović je time samo omogućio sebi kao umetniku da se upusti u avanturu stvaranja.
… Čak i kada pojavni nivo sugeriše da Ivan progovara o istoriji, onda kada koristi univerzalne, svakome poznate simbole ili kada utemeljenje za svoj rad pronalazi u literaturi – ne mogu a da se ne setim meni jednog od najdražih Ivanovih radova, eks librisa Benoa Žinoa inspirisanog Orvelovom „Životinjskom farmom” – on otkriva sebe, sopstvene nemire, pronalazi tragove koje događaji oko njega ostavljaju… Beleži ih – iscrtava, ecuje, gravira… i na kraju – otiskuje. Oslobađa ih i oslobađa ih se. Ivan Miladinović, parafraziraću italijanskog istoričara umetnosti Enca di Martina – živi u vremenu u kojem živi. A njegovo stvaralaštvo o tom vremenu, i o umetniku samome – pripoveda na bezvremen način.
Čini mi se da je u sopstvenom međuprostoru i međuvremenu Ivan pronašao izvor svoje umetnosti. Njegova dela, u neskladu sa nevelikim formatom – veličanstvena, to jesu jer su i lična i univerzalna…” – Vladimir Ranković

Nema komentara

Odgovorite