Izabela Kovalski laureat XIX Salona antiratne karikature

- -
1

Gran pri “Vesnik mira“ i novčanu nagradu od 1.500 evra, koju daruje Međunarodna asocijacija gradova “vesnika mira“ dobila je Izabela Kovalski iz Poljske, a zlatnu plaketu i prvu nagrada u iznosu od 1.000 evra osvojio je Oleg Dergačov iz Kanade. Srebrnu plaketu, koju dodeljuje grad Kragujevac, osvojio je Husein Čakmak iz Turske, a bronzanu domaći autor Slobodan Obradović.

Žiri u sastavu Julijan Pena karikaturista iz Rumunije i direktor sajta karikature “Best cartoon“, Jugoslav Vlahović karikaturista, dizajner i profesor Fakulteta primenjenih umetnosti, profesor Špiro Radulović karikaturista, Tošo Borković karikaturista i Miodrag Stojilović predsednik Saveta Salona, kako je rečeno na današonjoj konferenciji za medije, pregledali su 986 radova 414 autora iz 61 države sa svih kontinenata i doneli odluku o nagradama, ali i karikaturama za izlaganje i objavljivanje u katalogu Salona.

Na otvaranju izložbe Salona, 20. oktobra biće uručene i nagrade gradova pobratima: gradonačelnika Bidgošča iz Poljske, gradova Ingolštata iz Nemačke, Bielsko – Biala ( Poljska ), Sirena ( Francuska ), Piteštija ( Rumunija ) i grada Karare iz Italije.

Ovogodišnji Salon, prema rečima predsednika Saveta Salona Miodraga Stojilovića, premašio je sva očekivanja po broju prispelih radova.

“I danas u svetu ima dosta krvi i rata a to se prelilo i na karikature. Žiri je bio veoma strog i pokušao da među radovima nađe malu nadu i ohrabrenje. Zbog toga, među nagrađenima ima i radova poetskog karaktera, ali i onih u kojima kroz koridor istorije probija izvesna svetlost odnosno optimizam”, rekao je Stojilović..

O uspehu Salona svedoči i podatak da je posetio 40 gradova u 19 zemalja. Salon je imao svoje izložbe u prostorijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije. .

Predstoji priprema izložbe gde će se naći nagrađeni radovi kao i karikature koje su ušle u najuži izbor. Izložba će, tradicionalno, biti otvorena 20. oktobra u okviru manifestacije “Bdenje” u Muzeju “21. oktobar“.

1 komentar

  1. Sada kada je bio u žiriju Rumunsk i svetski poznati karikaturista Julian Pena Pai vidi se da je drugčiji način i izbor nagrađenih radova inače dosad je bilo ubi bože nagrade su bile dodeljivane nekim autorima “JA TEBI TI MENI” pravila se velika kuhinja. Čestitam vam ove godine jer ste se makar malo popravili a premda prvi put da me nema ove godine zato što sam se odlučio da više nikada tu ne učestvujem zato što sam do sada uzalud slao moje radove u zadnjih par i više godina nikad nisam ušao u selekciji kao ni u katalogu niti na toj izložbi a kamoli da sanjam o kakoj od nagrada. Diploma pa imam previše pa iz Kragujevca je i ne trebam. Otvoreno pišem !

Odgovorite