Izabela Kovalski laureat XIX Salona antiratne karikature

- -
3

Gran pri “Vesnik mira“ i novčanu nagradu od 1.500 evra, koju daruje Međunarodna asocijacija gradova “vesnika mira“ dobila je Izabela Kovalski iz Poljske, a zlatnu plaketu i prvu nagrada u iznosu od 1.000 evra osvojio je Oleg Dergačov iz Kanade. Srebrnu plaketu, koju dodeljuje grad Kragujevac, osvojio je Husein Čakmak iz Turske, a bronzanu domaći autor Slobodan Obradović.

Žiri u sastavu Julijan Pena karikaturista iz Rumunije i direktor sajta karikature “Best cartoon“, Jugoslav Vlahović karikaturista, dizajner i profesor Fakulteta primenjenih umetnosti, profesor Špiro Radulović karikaturista, Tošo Borković karikaturista i Miodrag Stojilović predsednik Saveta Salona, kako je rečeno na današonjoj konferenciji za medije, pregledali su 986 radova 414 autora iz 61 države sa svih kontinenata i doneli odluku o nagradama, ali i karikaturama za izlaganje i objavljivanje u katalogu Salona.

Na otvaranju izložbe Salona, 20. oktobra biće uručene i nagrade gradova pobratima: gradonačelnika Bidgošča iz Poljske, gradova Ingolštata iz Nemačke, Bielsko – Biala ( Poljska ), Sirena ( Francuska ), Piteštija ( Rumunija ) i grada Karare iz Italije.

Ovogodišnji Salon, prema rečima predsednika Saveta Salona Miodraga Stojilovića, premašio je sva očekivanja po broju prispelih radova.

“I danas u svetu ima dosta krvi i rata a to se prelilo i na karikature. Žiri je bio veoma strog i pokušao da među radovima nađe malu nadu i ohrabrenje. Zbog toga, među nagrađenima ima i radova poetskog karaktera, ali i onih u kojima kroz koridor istorije probija izvesna svetlost odnosno optimizam”, rekao je Stojilović..

O uspehu Salona svedoči i podatak da je posetio 40 gradova u 19 zemalja. Salon je imao svoje izložbe u prostorijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije. .

Predstoji priprema izložbe gde će se naći nagrađeni radovi kao i karikature koje su ušle u najuži izbor. Izložba će, tradicionalno, biti otvorena 20. oktobra u okviru manifestacije “Bdenje” u Muzeju “21. oktobar“.

3 Komentara

  1. Sada kada je bio u žiriju Rumunsk i svetski poznati karikaturista Julian Pena Pai vidi se da je drugčiji način i izbor nagrađenih radova inače dosad je bilo ubi bože nagrade su bile dodeljivane nekim autorima “JA TEBI TI MENI” pravila se velika kuhinja. Čestitam vam ove godine jer ste se makar malo popravili a premda prvi put da me nema ove godine zato što sam se odlučio da više nikada tu ne učestvujem zato što sam do sada uzalud slao moje radove u zadnjih par i više godina nikad nisam ušao u selekciji kao ni u katalogu niti na toj izložbi a kamoli da sanjam o kakoj od nagrada. Diploma pa imam previše pa iz Kragujevca je i ne trebam. Otvoreno pišem !

  2. Gospodine Alaševiću, oduševljen sam Vašom reakcijom na korumpiranost naše satirične scene, odnosno organizaciju festivala i konkursa satire. To što ste vi odnedavno razočarani ljigavim načinom organizovanja satiričnih konkursa i dodela nagrada po sistemu “ja tebi, ti meni”, kako ste i sami rekli, meni je odavno poznato i sa tom hobotnicom se kao karikaturist, aforističar i pisac satiričnih priča i pesama, već decenijama borim, te vas iz istog razloga upućujem na moju satiričnu pesmu, koja je ove godine dobila “Zlatnu kacigu” i koja upravo govori o tom problemu naše satire, koja je slika našeg korumpiranog društva. Tim povodom napiso sam aforizam: ” Savremena srpska satira je prljava petarda kućne izrade” (objavljeno u Politici). Vašim problemima se ne treba čuditi, jer su to problemi svih nekorumpiranih karikaturista i satiričara, a dok je na čelu “Salona antiratne karikature” gospodin Stojilović, to se neće promeniti.
    Pomenuti gospodin je u polemici sa mnom povodom jedne moje karikature tvrdio da u ratu ginu samo vojnici i koji se, naravno, nije potrudio da išta sazna o ratovima i statistici žrtava, koja govori da u 95% slučajeva ginu civili. Treba li da spominjemo Hirošimu i Nagasaki? Treba li da podsetimo gospodina Stojilovića da rado uzima u žiri i rado nagrađuje, čuvenog plagijatora Lignjoslava (poslednjeg dobitnika Pjer-a), sa takođe plagiranom karikaturom, već drugom u svojoj karijeri (Zabranjski) i lekara, stranca, zaposlenog u Beogradu, totalnog amatera s dečijim crtežima s bizarnim i prizemnim načinom razmišljanja? Poštovani gospodine Alaševiću i nimalo poštovani gospodine Stojiloviću, šaljem vam za ličnu upotrebu, Alaševiću na ponos, a Stojiloviću, na stramotu, svoj aforizam: “Nijedna nagrada u srpskoj satiri ne može se dobiti, može se samo dogovoriti.” Smatram da, nijedan dobitnik “Zlatnog Pjera”, veoma dugo ne može da sedne na svoje dupe. To je slučaj i sa svim ostalim nagradama. Čudi me kako taj gore pomenuti lekar, stranac iz bratske republike, koji leči, ispisuje recepte i upute za navodno vodeće srpske karikaturiste, dobija samo 4 do 5 nagrade godišnje umesto mesečno ili čak nedeljno.

  3. Zahvaljujem se još jednom hrabrom i otvorenom kolegi Vojislavu Miliću da je i on nešto napisao a mnogi ćute jer se nadaju nekoj uzaludnoj nagradi. Veliki pozdrav Milan Alašević

Odgovorite