“Hladnjača za sladoled” sutra u Teatru

- -
0

hladnjača za sladoled plakatKragujevčani sutra od 20 sati imaju priliku da gledaju najnoviju predstavu svog Teatra. Reč je o komadu Ružice Vasić, a u adaptaciji i režiji Primoža Beblera, pod nazivom “Hladnjača za sladoled”, koji je premijerno prikazan na Sretenje. Ovaj dramski tekst  je odneo pobedu na prošlogodišnjem konkursu Teatra po pod nazivom “Kragujevac u pamćenju i izvan pamćenja”.

Predstava je svojevrsni osvrt na godine koje su marginalizovale određenu generaciju jer je rođena u pogrešno vreme. Paralelno sa osnovnom pričom teče i lekcija o generaciji koja je stradala za vreme nemačke okupacije.

I dolazi se do istog sudbinskog koda – neki se rode samo da bi postali spomenik vremena, da bi budućim naraštajima služili za primer i nauk. Međutim, vremenom i spomenici izblede,  a tragedija postane teret. Roditi se u gradu u kojem je najveći park – groblje, u kojem jednom godišnje i nebo plače, na turbolentnom Balkanu, pod dimnjacima Zastave, podrazumeva odrastanje  u rekvijemskoj atmosferi. Ipak, to sa Kragujevcem nije slučaj, on pulsira potpuno drugačije; nasuprot hladnoći nadgrobnog mermera, on živi i diše, jer je grad – to su ljudi u njemu i srce u njima. – Milivoje Mlađenović

Drama “Hladnjača za sladoled” je scenska posveta Kragujevcu, ironijsko poigravanje amblematikom, simbolima i topografijom grada. Priča o tome da “nema više kraguja, ostali su kopci”.

U predstavi igraju Mirko Babić, Sanja Matejić Todorović, Miloš Krstović, Nikola Milojević, Katarina Mitrović, Miodrag Pejković, Nenad Vulević i Aleksandar Milojević. Za scenografiju je zadužen  Milivoje Štulović, za kostime Jelena Janjatović, a za kompoziciju Dragoslav Tanasković Trnda.

Nema komentara

Odgovorite