“Hladnjača za sladoled” – scenska posveta Kragujevcu

- -
0

knjaževsko srpski teatar 1Kragujevčani imaju priliku da gledaju novu predstavu u svom, najstarijem srpskom pozorištu. Sutra se na sceni Knjaževsko-srpskog Tetara igra komad “Hladnjača za sladoled” po tekstu Ružice Vasić, a u adaptaciji i režiji Primoža Beblera. Reč je o dramskom tekstu koji je odneo pobedu na prošlogodišnjem konkursu Teatra po pod nazivom “Kragujevac u pamćenju i izvan pamćenja”.

Predstava je svojevrsni osvrt na godine koje su marginalizovale određenu generaciju jer je rođena u pogrešno vreme. Paralelno sa osnovnom pričom teče i lekcija o generaciji koja je stradala za vreme nemačke okupacije.

I dolazi se do istog sudbinskog koda – neki se rode samo da bi postali spomenik vremena, da bi budućim naraštajima služili za primer i nauk. Međutim, vremenom i spomenici izblede,  a tragedija postane teret. Roditi se u gradu u kojem je najveći park – groblje, u kojem jednom godišnje i nebo plače, na turbolentnom Balkanu, pod dimnjacima Zastave, podrazumeva odrastanje  u rekvijemskoj atmosferi. Ipak, to sa Kragujevcem nije slučaj, on pulsira potpuno drugačije; nasuprot hladnoći nadgrobnog mermera, on živi i diše, jer je grad – to su ljudi u njemu i srce u njima. – Milivoje Mlađenović

Drama “Hladnjača za sladoled” je scenska posveta Kragujevcu, ironijsko poigravanje amblematikom, simbolima i topografijom grada. Priča o tome da “nema više kraguja, ostali su kopci”.

U predstavi igraju Mirko Babić, Sanja Matejić Todorović, Miloš Krstović, Nikola Milojević, Katarina Mitrović, Miodrag Pejković, Nenad Vulević i Aleksandar Milojević. Za scenografiju je zadužen  Milivoje Štulović, za kostime Jelena Janjatović, a za kompoziciju Dragoslav Tanasković Trnda.

Predstava se prikazuje sutra, 18. februara, od 20 sati.

Nema komentara

Odgovorite