Geroslav Zarić dobitniк Statuete Joaкim Vujić

- -
0

Ovogodišnji dobitnik Statuete Joakim Vujić koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji je scenograf Geroslav Zarić. Odluku o dodeli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umetnosti u našoj zemlji doneo je žiri u sastavu: Mihailo Miša Janketić, prošlogodišnji laureat, Slobodan Savić, pozorišni kritičar RTS-a , Dragan Jakovljević, reditelj, predsednik žirija, Isidora Rajković, glumica i Miloš Кrstović, glumac i direktor Кnjaževsko-srpskog teatra.

Žiri u obrazloženju ove  odluke navodi:

Ostvarivši preko dve stotine scenografija u pozorištima u Srbiji i regionu, Geroslav Zarić se u poslednjih nekoliko decenija svrstao među vodeće domaće scenografe. Sarađivao je s vodećim rediteljima i pozorišnim autorima. Njagov scenografski rad karakterišu izrazita, samosvojna vizuelnost i likovnost. Njagova likovna tumačenja dramskog dela i rediteljskih zamisli otuda su mnogo bliža scenskoj trodimenzionalnosti slike, za razliku od druge škole mišljenja i scenografskog rada koja se izražava kroz građevinska, arhitektonska rešenja.

Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Кnjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu dodeljuje se glumcu Miodragu Pejkoviću.

Ove godine zaokružiće tri decenije profesionalne karijere u kragujevačkom teatru. Na ovoj sceni odigrao je više od šezdeset uloga u najraznovrsnijem repertoaru i svojom sugestivnošću i snagom emocija osvajao publiku, bilo da se radilo o kratkoj pojavi ili nosećoj ulozi.

Godišnja nagrada Teatra za izvanredan timski rad dodeljuje se glumačkom ansamblu predstave “Četiri brata”, Ivanu Vidosavljeviću, Zdravku Maletiću, Draganu Stokiću i Nenadu Vuleviću,kao i reditelju predstave Draganu Jakovljeviću.

Proteklu godinu na svoj način obeležila je kamerna predstava “Četiri brata”, praizvedba komada mladog dramskog pisca Radovana Tišme u režiji Dragana Jakovljevića. Uvek igrana na kartu više u matičnoj kući, potresna priča o raspadu porodice u jednom srpskom selu sa uspehom je predstavljala kragujevački teatar na više festivala i gostovanja u zemlji i regionu.

Godišnje nagrade za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja naše kuće u protekloj godini dodeljuju se organizatoru opštih poslova Nadici Ognjanović i samostalnom organizatoru Jovani Perić.

Nema komentara

Odgovorite