Emerik Feješ – slikarstvo “marginalno”, umetnost značajna

- -
0

feješU Galeriji Rima Kragujevčani imaju priliku da vide radove jednog od najznačajnijih umetnika sa ovih prostora čije stvaralaštvo pripada marginalnom slikarstvu ili slikarstvu autsajdera.

Izložba slika Emerika Feješa svečano će biti otvorena sutra u 19 sati, a na otvaranju će govoriti gospođa Nina Krstić, direktor Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, koja ujedno i potpisuje tekst o Feješu u katalogu izložbe.

Emerik Feješ (1904-1969) je kao dugmetarski zanatlija sam počeo da slika u svojoj 45 godini, a od kada se zbog zdravstvenih problema penzionisao intenzivno je slikao sve do svoje smrti radeći u skučenoj sobi svog novosadskog doma.  Kao vrsni protagonista urbanog pejzaža u naivnoj umetnosti južnoslovenskih prostora on još za života postaje veoma cenjen od strane najznačajnijih domaćih umetnika i poznavalaca umetnosti – Ivana Tabakovića, Ota Bihalji- Merina, Dimitrija Bašičevića i mnogih drugih i ujedno postaje jedan od najpoznatijih naivnih umetnika sveta.

Feješ slika gradove (ulice, trgove, građevine) u kojima nikada nije bio, koje je gledao samo na razglednicama, ali koji su u njegovoj interpretaciji postali “imaginarni svetovi” izatkani od mreža gustih, razigranih linija i intenzivnih, smelih kolorističkih odnosa. Slikao je vrhovima šibica, najčešće temperom na papiru, da bi tek kasnije počeo da koristi kist, uljane boje, platno i lesonit.

U Galeriji Rima posetioci će imati priliku da vide neke od najranijih radova ali i najzrelija ostvarenja Feješove umetnosti u kojima njegova umetnička imaginacija preoblikuje poznate prizore Londona, Firence, Venecije, Beča, Brisela, Moskve, Beograda, Dubrovnika…

Izložba traje do 24. juna.

Nema komentara

Odgovorite