Dve izložbe Ivana Radovića u Galeriji Rima

- -
0

U periodu od 19. novembra do 10. decembra Galerija Rima priređuje dve izložbe  jednog od najznačajnijih srpskih slikara XX veka – akademika Ivana Radovića (1894-1973).

Prva izložba će biti posvećena Radovićevim slikama i obuhvatati radove nastale od ranih dvadesetih do pedesetih godina prošlog veka, sa posebnim akcentom na njegovoj najvažnijoj slikarskoj fazi – takozvanom „naivističkom” periodu. Ova izložba će biti svečano otvorena u ponedeljak, 19. novembra u 18 časova. Tom prilikom o umetniku će govoriti upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu, dr Jasna Jovanov, koja je i autor teksta u katalogu.

Poslednjeg dana novembra Radovićeve slike zameniće njegovi radovi na papiru (crteži olovkom, tušem, ugljenom, akvareli i tempere). Jedan od najboljih i najplodnijih  naših crtača, Radović je iza sebe ostavio preko 2000 radova na papiru a reprezentativni primerci nastali poslednjih godina druge decenije, zatim dvadesetih i tridesetih godina XX veka biće izloženi u Galeriji Rima.

Ivan Radović je i za današnje prilike bio svestrana i višestruko talentovana ličnost.  Svirao je violinu i klavir, a visoke društvene pozicije stekao baveći se tenisom – bio je državni prvak (1929), a kao reprezentativac učestvovao u Dejvis kupu. Životni put ga je vodio od rodnog Vršca i Sombora, preko Budimpešte i Praga gde je studirao umetnost, do Beograda u kome je živeo i stvarao od 1927. Prošao je iskustva logora u Drugom svetskom ratu, nemaštine i bolesti, da bi od pedesetih godina ponovo počeo da izlaže i dobija najznačajnija  priznanja za likovno stvaralaštvo (Zlatna paleta ULUS-a, Politikina nagrada i Nagrada AVNOJ-a, Orden Sv. Save i Orden belgijskog kralja). Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti. Umro je 1973. godine i sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Izložba u Galeriji Rima je prvo kragujevačko predstavljanje ovog znamenitog srpskog slikara.

 

 

 

Nema komentara

Odgovorite