Dve decenije od smrti Desanke Maksimović (VIDEO)

- -
0

desanka maksimovićDanas se navršilo dve decenije od smrti Desanke Maksimović, jedne od najvećih srpskih pesnikinja 20. veka.

Desanka Maksimović je preminula 11. februara 1993. godine u Beogradu, a sahranjena je u Brankovini kod Valjeva.

Rođena je 16. maja 1898. godine u selu Rabrovici, u okolini Valjeva. Odmah posle njenog rođenja, njen otac Mihailo je dobio premeštaj i porodica se odselila u obližnju Brankovinu gde je provela detinjstvo, a u Valjevu završila gimnaziju .

Studirala je na odeljenju za svetsku književnost, opštu istoriju i istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Radila je u obrenovačkoj gimnaziji, a zatim u Trećoj ženskoj gimnaziji u Beogradu. U Parizu je provela godinu dana na usavršavanju kao stipendista francuske vlade.

Nakon što je od 3. septembra 1925. godine radila oko godinu dana u učiteljskoj školi u Dubrovniku, prešla je ponovo u Beograd gde je radila u Prvoj ženskoj gimnaziji. Jedna od njenih učenica bila je i Mira Alečković, koja je takođe postala pesnikinja i bliska prijateljica.

Početkom Drugog svetskog rata otišla je u penziju, ali se u službu vratila 1944. godine i u istoj školi ostala do konačnog penzionisanja – 1953. godine.

Maksimovićeva se bavila i prevođenjem sa ruskog, slovenačkog, bugarskog i francuskog.

Neka od njenih najznačajnijih dela su Pesme (1924), ”Vrt detinjstva”, pesme (1927), ”Zeleni vitez”, pesme (1930), ”Raspevane priče” (1938), ”Strašna igra”, priče (1950), ”Tražim pomilovanje”, lirska diskusija s Dušanovim zakonikom (1964), ”Bajke za decu” (1977), ”Slovo o ljubavi”, Pesme (1983)…

Godine 1959. izabrana za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, a 1965. za redovnog člana.

Desanka Maksimović opevala je tragičnom poemom “Krvava bajka” masakr u Kragujevcu, poznat kao Kragujevački oktobar, streljanje nedužnih civila tokom ratne 1941. godine. Pesmu je napisala nakon što je čula detalje masakra koje su nemačke okupacione snage izvele u Kragujevcu, odnosno kako su žrtve masakra bili celi razredi gimnazijalaca.Pesma je objavljena tek nakon završetka Drugog svetskog rata. “Krvava bajka” se smatra jednim od najsnažnijih poetskih dela inspiriranih ratnim zbivanjima na području bivše Jugoslavije. Pesma u kojoj je opevana tragedija đaka kragujevačke gimnazije spada u jedno od najpotresnijih svedočenja o okupatorskim zločinima nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu. U doba Titove Jugoslavije je bila obavezno štivo u nastavnim programima svih osnovnih škola. Pesma “Krvava bajka” Desanke Maksimović je godine 1969. poslužila kao inspiracija za istoimeni igrani film.

Nema komentara

Odgovorite