Drugi Šumadijski internacionalni filmski festival

- -
0

Drugi po redu Šumadijski internacionalni filmski festival održaće se od 14. do 17. decembra, u Pozorištu za decu Kragujevac i Kulturnom centru UMMUS, a publika će biti u prilici da pogleda filmove u dugometražnom i kratkometražnom programu. Ovogodišnja selekcija sadrži 12 dugometražnih filmova iz čak 10 zemalja. Fokus festivala je na debitantskim filmovima mladih autora koji su pretežno namenjeni mladoj publici i stoga moto festivala glasi youth-to-youth, ili od mladih ka mladima.

Iz regiona su na repertoaru najzapaženija ostvarenja u protekloj godini – pobednik ovogodišnjeg FEST-a, hrvatska drama „Ne gledaj mi u pjat“, crnogorska komedija „Slučajevi pravde“, bosanska drama „Muškarci ne plaču“ kao i pobednik proteklog BELDOCS-a, domaći dokumentarac „Gora“.

ŠIFF će otvoriti američka drama „Laki“, u kojoj svoju poslednju ulogu igra kultni glumac Hari Din Stenton. Iz Austrije stižu dva dokumentarca, „Naš farmer“ i višestruko nagrađivani „Praćenje putanje“. Još jedan naslov koji je protekle ove osvajao nagrade na festivalima širom sveta jeste španska drama „Leto 1993“. Francusku će predstavljati filmovi „Skele“ i „Plaćenik“, Italiju „Sedam činova milosrđa“, a iz Nemačke dolazi istorijski triler „Lavirint laži“. Pomenuti dugometražni filmovi prikazivaće se u Pozorištu za decu, a naslovi kratkog metra, od kojih su inače svi iz domaće produkcije, u Kulturnom centru UMMUS. Filmovi iz obe takmičarske selekcije biće u konkurenciji za Nagradu publike grada Kragujevca koju glasanjem nakon projekcija dodeljuju posetioci festivala.

Nakon svake projekcije biće održan Q&A sa prisutnim autorima i članovima filmskih ekipa i gostima festivala.

Propratni program festivala sadržaće radionicu za decu koju će organizovati Filmkultura, organizacija za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, kao i tribinu na temu „Moj prvi film“. Na tribini će govoriti jedan od najznačajnijih srpskih reditelja Radivoje Andrić, koji potpisuje filmove kao što su „Munje“ i „Kad porastem biću kengur“.

U sredu 13. decembra će u Kulturnom centru UMMUS biti održan koktel najave festivala, a na istom mestu će 14. decembra domaći poznati sastav Stray dogg svojom svirkom otvoriti festival.

Organizacija festivala zahvalnost za realizaciju projekta duguje gradu Kragujevcu i Filmskom centru Srbije. Festival su podržali i Kulturni Forum Austrije, Italijanski institut za kulturu, Francuski kulturni centar, Gete institut, i Kulturni centar UMMUS.

Cena ulaznica iznosi 150 dinara za jedan festivalski dan i one se mogu kupiti na biletarnici Pozorišta za decu, Kulturnom centru UMMUS i kafeima Oblomov i Tango.

Nema komentara

Odgovorite