Dodeljene nagrade na “Zlatnoj iskri”

- -
0

festival_zlatna_iskra Predstava “Bajka o vitezu bez konja“ Pozorišta mladih iz Novog Sada proglašena je za najbolju predstavu 15. međunarodnog lutkarskog festivala Zlatna iskra. U obrazloženju tročlanog žirija u sastavu Stefanka Kjuvlijeva scenograf i kreator lutaka iz Sofije, Petar Šurkalović glumac i reditelj iz Mostara i Dragoslav Todorović reditelj iz Beograda se kaže da je konsekventno sprovedeno stilsko i žanrovsko jedinstvo. Glumci su na zavidnom nivou odigrali svoje prilično zahtevne zadatke. Likovno rešenje predstave je osmišljeno na izuzetnom umetničkom nivou.

Drugu nagradu osvojio je Mini teater iz Ljubljane za predstavu “Snežana“ a treće mesto pripalo je Gradskom kazalištu lutaka iz Rijeke za predstavu “Sedan kozlini i samo jedan bedni vuk“.

Plaketu “Zlatna iskra“ za najbolju režiju osvojio je Jaroslav Antonijuk za režiju predstave “Bajka o vitezu bez konja“ Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Direktor Festivala Zoran Đorić statuetu “Zlatna iskra“ dodeljuje Pozorištu lutaka iz Šangaja za inovaciju u produkciji predstave “Koza i vuk“.

Inače, tokom festivala koji se danas završava nastupilo je 12 ansambala sa 19 predstava, a prvi put učestvovala je i pozorišna trupa iz italijanskog grada Barija.

Organizator festivala, Pozorište za decu Kragujevac, zbog velikog interesovanja za učešće na festivalu, nije učestvovalo u takmičarskom delu, ali će u čast gostiju poslednjeg dana izvesti predstavu “Labudovo jezero“. Pokrovitelji “Zlatne iskre“ su grad Kragujevac i ministarstvo kulture Republike Srbije.

Nema komentara

Odgovorite