Dani italijanske kulture u Kragujevcu

- -
1

filum kragujevacFilološko umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu i Italijanski Institut za kulturu u Beogradu od 18.marta do 19.aprila organizuju ”Dane italijanske kulture u Kragujevcu”.

Na programu ove manifestacije, koja će se održati na nekoliko lokacija, biće koncerti, predavanja i prezentacije na temu književne i umetničke baštine Italije, kao i projekcije opera i arheoloških filmova.

Manifestaciju će zvanično otvoriti direktorka Italijanskog instituta u Beogradu i koordinatorka područja prof.dr Sira Miori. Istog dana, u ponedeljak, od 20 sati u svečanoj Sali Prve kragujevačke gimnazije biće održan koncert povodom otvaranja manifestacije na kome će nastupiti istaknuti klasični gitarista i istoričar italijanske gitare Đakomo Parimbeli. Koncert će biti organizovan u saradnji sa Muzičkim centrom. Parimbeli će dan kasnije, u utorak 19.marta u Svečanoj Sali Druge gimnazije održati koncertno predavanje na temu-Italijanska gitara početkom dvadesetog veka.

U okviru ove manifestacije Kragujevčani će moći da pogledaju projekciju arhreološkog filma “Božićne jasle sa planine Monte Rei“ i Kutiji šibica SKC-a 25.marta od 18 sati, zatim i film “Leontini. Sečanja na zaboravljeni grad“. Na istom mestu 1.aprila od 18 sati na programu je film “Isposnica sveta Febronija, Mesta, kult, sećanja“, a 12.aprila film “Neas“.

U Art kafe galeriji SKC-a 22.marta od 18 sati studentkinje odseka za filologiju FILUM-a prirediće prezentaciju na temu – Velikani italijanske književnosti srednjeg veka i humanizma: Dante, Petrarka, Bokačo. U svečanoj Sali Druge gimnazije 22.marta u 19 časova mr Kristina Parezanović sa Odseka za muzičku umetnost FILUM-a, održaće predavanje – Pedagoški metod Marije Montesori i aspekti njegove primene u Srbiji.

Milica Milenković, iz Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerzizeta u Kragujevcu, u sredu 27.marta u 16.30 sati u Svečanoj Sali Druge gimnazije održaće prezentaciju – Zemlja u fokusu – Italija. Na istom mestu od 18 časova Mileva Filipović, saradnik na odseku za muzičku umetnost FILUM-a, održaće predavanje o Analitičkom prikazu odabrane italijanske muzičke literature: Primena u nastavi sofeđa u Srbiji.

U četvrtak 28.marta u Art kafe galeriji SKC-a o poseti najpoznatijim kulturnim spomenicama u Italiji govoriće Jovana Ilić i Jelena Jeremić, studentkinje Odseka za filologiju FILUM-a.

1 komentar

  1. Moram da napomenem da će se tih dana održavati dani filologije(svih odseka, dani španskog, engleskog, nemačkog, francuskog i srpskog jezika).

Odgovorite