„Čovek, zver i vrlina” za kraj pozorišne sezone

- -
0

čovek zver i vrlinaKomad „Čovek, zver i vrlina” italijanskog dramskog pisca i nobelovca Luiđija Pirandela, koji je  na scenu kragujevačkog pozorišta postavio Marko Misirača, biće izveden sutra od 20 sati i njime će biti zatvorena pozorišna sezona.

Komad je premijerno izvden 30. maja, a njime će biti i zatvorena pozorišna sezona 15. juna.

Reč je,  samo na prvi pogled, kako kaže reditelj Misirača, o blistavoj komediji sa vodviljskim situacijama i korenima u komediji del arte. Komad otvara mnogo više pitanja i nudi mnogo više slojeva nego što se čini na prvi pogled. Nastao u osvit fašističkog pokreta u Italiji 1919. godine, u isto vreme veoma duhovit i veoma ozbiljan komad, varira večno pitanje ovog autora – tragični imanentni sukob između života koji se stalno kreće i forme koja ga zaustavlja i nepromenljivo određuje.

Saradnički tim na ovoj predstavi čine: prevodilac Julijana Vučo, scenograf Milivoje Štulović, kostimograf Jelena Janjatović i autor muzike Dragoslav Tanasković.
U predstavi igraju glumci kragujevačkog Teatra: Miloš Krstović (Providni gospodin Paolino, privatni profesor), Miodrag Pejković (kapetan Perela), Isidora Rajković (Vrla gospođa Perela, njegova supruga), Milić Jovanović (Doktor Nino Pulejo, Gospodin Toto, apotekar, njegov brat), Jasmina Dimitrijević (Rozarija, guvernanta gospodina Paulina), Slavica Radulović (Gracija, služavka u kući Perela), Čedomir Štajn (Điljo), Nenad Vulević (Beli) i Nikola Pejković (Nono, dečak od 11 godina, sin Perelinih).

 

Inače, ovaj Pirandelov tekst igran je već u tadašnjem Teatru „Joakim Vujić” 1977. godine u režiji Petra Govedarovića a od glumaca iz tadašnje podele u ansamblu su i danas aktivni: Mirko Babić, Bratislav Slavković Keša i Vladanka Cica Pendić.

Nema komentara

Odgovorite