Biblioteka obeležava Nacionalni dan knjige

- -
0

biblioteka krfNarodna biblioteka „Vuk Karadžić“ sutra će, u svojim prostorijama, raznovrsnim programom, svečano obeležiti Nacionalni dan knjige – 28. februar.

Proslava Dana knjige obuhvatiće:
– promociju „Čitališta“ – lista Biblioteke, sa osvrtom na temat o privatnim bibliotekama,
– predavanje o Muzeju knjige, Muzeju srpske književnosti i Biblioteci „Lazić“,
– otvaranje izložbe „I na Krfu, sa knjigom“ – izdanja štampana u vreme izbeglištva na Krfu, kulturno dobro u vlasništvu privatne biblioteke porodice Lazić i
– predstavljanje Miroslavljevog jevanđelja – fototipsko izdanje 1998 (u okviru izložbe)

Kragujevačka biblioteka odabrala je ovaj dan kao simboličan početak serije programa i promocija koje će organizovati tokom naredne četiri godine – u slavu i čast obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

– Rat koji je promenio mapu sveta i za sobom ostavio milione žrtava imao je refleksije u skoro svim oblicima umetničkog izražavanja. Zato ćemo u saradnji sa Tatjanom Jovanović, profesorom srpskog jezika i književnosti u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji i brojnim drugim stručnim konsultantima, autorima i predavačima tokom naredne četiri godine organizovati razne programe, promocije i izložbe koji će se odnositi na odjeke Velikog rata u srpskoj i svetskoj književnosti – navodi se u saopštenju Biblioteke.

Izložba krfskih izdanja i Miroslavljevog jevanđelja otvorena je do 14. marta.

Nema komentara

Odgovorite