Arsenalizacija: „Popečitelji“ u Domu omladine

- -
0

p0bv3y5a copy

U okviru niza koncerata i događaja koji će se tokom aprila dešavati u kragujevačkom Domu omladine pod nazivom „Arsenalizacija“, u organizaciji „Arsenal festa“ i Doma omladine, grupa „Popečitelji“ nastupiće sutra od 22 sata u Domu omladine.

Popečitelji su nastali 1999. godine u Prištini, nekoliko meseci pred početak bombardovanja. Braća Furunović, Saša (gitara) i Goran (bas), sa dugogodišnjim iskustvom bavljenja žanrovski neodređenom muzikom u više prištinskih bendova, zajedno sa bubnjarem Radetom Vulićem počinju da stvaraju svoju eksplozivnu mešavinu instrumentalnog funk-rocka i folk muzike.

Po završetku bombardovanja, Popečitelji se sele u Kragujevac i Kraljevo, nastavljajući dalje sa istraživanjem i negovanjem svog originalnog muzičkog stila. Mnogobrojnim koncertima u ovim gradovima, kao i u Beogradu, grupa ubrzo postaje svojevrsna andergraund atrakcija.

Posle jednog od takvih koncerata u Beogradu 2003, dolazi i do saradnje sa Kojom (Disciplin A Kitschme), što rezultira snimanjem prvog albuma Popečitelja – „Ko radi?“.

Popečitelji su kroz mnoge održane koncerte samo potvrdili epitet eksplozivnog benda. Takav status doveo je do toga da su, između ostalog, nastupali kao predgrupe Maceo Parkeru, legendarnom saksofonisti Džejmsa Brauna (2003), kao i bendu NoMeansNo (2005). Pored brojnih koncerata u Srbiju u 2005, Popečitelji su nastupali na brojnim festivalima u Poljskoj (Varšava, Cienchanov), Italija (Milano, Rim) i Francuska (Tuluz, Albi). Za to vreme, dok još i dalje bilki koncertno aktivni, polako su pripremali pesme za naredni album. Drugi album pod nazivom “Horizonti” objavljen je 2008. godine za Odličan Hrčak i donosi 12 novih pesama. Ovoga puta nove pesme Popečitelji su sami producirali čime je njihov zvuk još više autentičan i definisan.

U novembru 2011. objavljuju singl “Društvo!”, na kojem se nalaze dve numere, “Loše društvo” i “Novo društvo”, kao prethodnicu novog albuma koji je u pripremi. Spot za numeru “Novo društvo” najavio je ovaj singl koji se može besplatno preuzeti sa regionalnog MTV sajta. Treći album „Sijalica“ objavili su 2013. godine.

Nema komentara

Odgovorite