Aca Seltik najavio eksplozivan koncert u „Čaurnici“

- -
0

orthodox celts

Frontmen Orthodox Celtsa, Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Seltik, najavio je eksplozivan koncert u „Čaurnici“ Kneževog arsenala, kojim će u subotu, 21 sat, biti najavljen ovogodišnji Šumadija fest.

Bend postoji od 1992. godine pa nas zanima kakvo je Vaše mišljenje o muzičkoj sceni Srbije danas u odnosu na taj period kada ste počinjali sa radom?

– Realno, neumesno je, najblaže rečeno, porediti scenu tada i sada. Odnosno, ne scenu, nego uslove. Scena kao scena je uvek bila agilna, uvek je bilo onih koji vrede, onih koji imaju šta da kažu, onih koji rade i održavaju tu scenu živom, ali je uvek bilo i bezvezarija. Ono što favorizuje tadašnje uslove je prisutnost u medijima. Dakle, ne možemo da govorimo o ravnopravnosti ta dva perioda iz prostog razloga što bendova i muzike uvek ima, ali gde to čuti ili videti je nešto drugo. Tačnije, rokenrol u Srbiji je za ovih četvrt veka uspeo da pređe retrogradni put kojim je hodio do tada i taman kada je stigao punopravno u mejnstrim, bio je primoran da se vrati u garažu. A, sama scena postoji, pa postoji.

Realnost je da danas u našim medijima nedostaje prostora za rok muziku. Da li mislite da se to može promeniti u budućnosti ili će se i dalje odvajati više za kič i šund?

– Ha, to ne zavisi od vas, od mene, pa čak ni od publike. To je pitanje za one koji vladaju medijima, a to je, naravno, u tesnoj sprezi sa politikom. Sve dok se onima na vlasti, u globalnom smislu, čini da rok nije samo puka zabava već i nešto što tera na razmišljanje i sredstvo za potencijalno uključivanje u proces donošenja odluka, dotle boljitka na tom polju neće biti. Jer, kako drugačije objasniti strah muzičkih urednika u medijima pred „predizbornu tišinu“, da slučajno ne puste nešto pogrešno u etar, a sad to isto zamislite u globalnom medijskom prostoru gde, usput, još postoje i direktive šta može a šta ne može da se pušta. Dakle, samo bezazleno, a rokenrol to u osnovi nikada nije bio. ‘Ajd’, baš da vidim da li bi se neko usudio da pusti, na primer, White riot pred izbore ovde, a kamoli u, recimo, Nemačkoj ili SAD. Ne, ne… Samo Šakirica ili dijete Iglesias, nikako Kleš ili nešto još ozbiljnije.

Ako ne računamo festivale, koliko dugo niste imali solo koncert u Kragujevcu?

– Uhhh… To je stvarno dobro pitanje. Mislim da i koncert ispred rektorata, 21. Maja 2010. možemo da tretiramo kao solo koncert, ali baš solo klupski koncert je bio 13. Marta 2009.

Da li spremate neku novu muziku?

– Da, novi album je gotovo spreman, sve je tu, snimljeno, još samo da se malkice uglanca i ispolira i eto ga, a bilo je, vala, i vreme. Ponešto od toga će se čuti i u „Čaurnici“, ali ne previše. Da ne otkrivamo sve karte, nešto mora da ostane i misterija.

Iako se zna da su Vaši nastupi uvek puni energije, kakav koncert možemo očekivati ovog puta?

– Pa, odgovor ste dali i sami u prvoj polovini pitanja. Ove godine smo se taman toliko dobro usvirali na martovskoj turneji da nam poslednjih par nedelja toliko nedostaju svirke da možete da očekujete baš eksplozivan koncert. U svakom slučaju, najbolji do sad u Kragujevcu. Usotalom, kakav bismo mi bend bili da ne mislimo da će nam svaki sledeći koncert biti najbolji u karijeri?!

Nema komentara

Odgovorite